Gins historie


Fra syge sømænds lægemiddel, til billig brandert blandt fattige, til populær drink i nutidens byliv.

I dag er gin ikke bare gin – det er en særlig klasse for sig selv, hvor der findes et hav af forskellige brands og et hav af forskellige smage, der breder sig fra det helt klassiske og naturlige, til det mere røgede, til det tørre, til det fyldige, over til det søde og mere frugtige. Nemmere sagt, så findes der altså gin til hver en smag, og derfor er der heller ingen tvivl om, at gin er blevet et mere populært valg herhjemme i Danmark, gennem de seneste år.

Men ovennævnte opremsning er jo gin som vi kender det i dag – for vidste du, at gin oprindeligt blev kaldt for genever, og faktisk blev udviklet til at være et lægemiddel mod tropiske sygdomme?

Historien går helt tilbage til midten af 1600-tallets Holland, hvor en professor i medicin ved navn Franciscus Sylvius opfandt den alkoholiske drik ”genever” (det hollandske ord for “enebær”), som egentlig var tænkt som et lægemiddel til syge sømænd. Hollænderne fik dog ikke lov til at beholde drikken for sig selv særlig længe. Englænderne fik nemlig hurtigt øjnene op for denne såkaldte genever, da de deltog i Trediveårskrigen. De fik så meget smag for drikken, at de bragte den med sig hjem til England, hvor dens popularitet spredte sig gennem årene, og blev et særdeles populært rusmiddel blandt den fattige befolkning.

På denne måde, kort fortalt, blev genever, forfaderen til gin. Englænderne udviklede datidens hollandske lægemiddel, genever, til den populær engelske ginbase som vi kender i dag – nemlig den destillerede alkoholiske drik med smag af enebær.

Efterfølgende begyndte englænderne at starte forskellige produktioner op rundt omkring i landet, og det tog blandt andet fart i byerne London og Plymouth, og derfor har disse byer lagt navne til to af de mest kendte gintyper vi drikker i dag. Der er netop her tale om Plymouth Dry, som er videreudviklet til Navy Strength, samt den velkendte London Dry.

Dog fremstilles hollandsk genever stadig den dag i dag, da det er Hollands nationaldrik.