De mest brugte botanicals

Som ægte gin-entusiast, eller blot som stor gin-drikker, er du måske allerede bekendt med, at for at en gin kan klassificeres som en gin, skal den indeholde en vis mængde enebær. Derudover kan destillerierne så selv bestemme, hvilke flere botanicals de vil tilføje for at få den ønskede smag, og derfra er der stort set ikke grænser for, hvilke botanicals der bliver brugt – det er alt fra bær, frugter, urter, rødder og ja, selv invasive urter (læs: ukrudt) er en brugt botanical. Men når det så er sagt, så er der selvfølgelig nogle botanicals der er mere brugte og populære end andre. Lad os se lidt nærmere på dem;

Enebær
Enebær er altså hovedingrediensen i en gin. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre, at producerer en gin uden enebær.
Enebær vokser på en nåletræsbusk, som kan blive op til 10 meter høj, og kan faktisk dyrkes i alle dele af verden, da den kan vokse i stort set alle slags jordbundsforhold. Herhjemme i Danmark finder man typisk enebærbuske i Jylland og på Bornholm.
Der findes dog mange forskellige sorter af enebær, hvor forskellen oftest er at finde på deres farve og på størrelsen.
Enebær har en bittersød smag af fyrretræ, og bruges derfor ofte som krydderi i madlavning, eller som vi bedst kan lide det; som botanical i gin.

Funfact: ordet “gin”, kommer faktisk fra ordet “enebær” (læs mere om det på blogindlægget her).

Korianderfrø
Koriander er en plante der stammer fra Asien og Nordafrika, og er i dag et krydderi som bliver brugt rundt om i hele verden. Man kan bruge plantes friske blade som krydderi, eller man kan bruge plantens frø – både i stødt form, eller som ved gin; i hele frø.
Korianderfrø har en mild, lidt citrusagtig smag med noter af peber og salvie.

Angelikarod
Angelika planten, også kendt som kvan, kan blive op til 2 meter høj, og har store skærme af frø, grove blade og tykke stilke. Ved ginproduktionen er det dog oftest roden af planten man bruger som botanical.
Smagen af angelikarod kan minde en lille smule om enebær, men er dog lidt mere jordagtig i det, hvilket giver en lidt bitter smagsnuance til ginen.

Kardemomme
Kardemomme er en plante som stammer fra Indien, og er et krydderi, som udover at blive brugt som botanical i gins, også bliver brugt i bagværk og til madlavning.
Kardemommefrø er oftest grønne og har en meget fremtræden og aromatisk, næsten parfumeret smag, som giver nogle dejlige krydrede noter til ginen.

Citronskal
Sammen med appelsin, er citron den mest almindelige frugt at bruge som botanical. Selvom det er lidt forskelligt hvilke dele af citronen man udnytter, er det i ginproduktionen oftest skallen der bliver brugt. Her bidrager citronskallen med en meget frisk og frugtig smag, men den bidrager også med en naturlig sødme.
Citronskal bliver også ofte brugt som garnish i gin og tonic, hvor den især underbygger ginens citrusnoter, men også lige giver din gin og tonic et lækkert kosmetisk touch.

Appelsinskal
Du kender appelsinen. Den er især lækker at spise i vinterperioden hvor de er rigtig store og saftige. Men det er altså ikke det eneste appelsinen er god til – den er nemlig rigtig lækker i gin, og det er den heldigvis hele året rundt.
Appelsin bliver brugt på samme måde som citron, hvor det som sagt oftest er skallen man bruger. Dog afhænger det af appelsin sorten om appelsinskallen er med til at gøre ginen bitter, eller mere sød og blid i smagen.

Lakrids
Lakridsrod kommer fra Sydeuropa og Indien, og kan variere meget i smag og styrke.
Brugen af lakridsen i gin er ikke, som vi kender det fra slik verdenen. Den form for lakrids som bruges som botanical i gin er meget mere krydret og tør, og bidrager på en lækker måde til at give gin en kraftig tekstur og aroma.

Kanel
Kanel er faktisk en bark som kommer fra kaneltræet, som kan vokse sig op i en højde på hele 12 meter. Træet stammer fra Sri Lanka, men gror den dag i dag også i andre lande. Kanel er en klassisk botanical i gin, og bliver især brugt til at fremhæve de søde noter i en gin. Derudover kan denne botanical også bruges til at skabe en mere krydret og lidt brændt smag.

Kassiabark
Kassiatræet kommer oprindeligt fra det sydlige Kina, og er i familie med kaneltræet. Derfor har de to botanicals også en del tilfælles – kassiabark minder nemlig meget om kanelens krydrede noter. Dog er kassia en smule mere sødlig og har en snert af lakridssmag.

Hvordan man så får fremhævet disse botanicals og deres lækre smage i en gin, kan du læse lidt mere om i et andet blogindlæg via linket.