8 ord, en ginelsker skal kende

Ginindustrien har i løbet af sine mange år på banen, hentet en masse terminologi. I modsætning til whisky og vodka, der har deres egne sprog domineret af destillationsmetoder, er gins ordforråd hovedsagelig rodfæstet i England fra 1700-tallet – hvilket kræver en chokerende mængde forklaring, selvom du taler sproget. Hvis du finder dig selv forvirret, hver gang du læser en gin-etiket, så er det vidst på tide, du får sat dig ind i terminologien.

London Dry

Måske det mest almindelige og genkendelige ord der præger etiketten på ginen. London Dry antyder ikke nødvendigvis, at gin blev fremstillet i London. Stilen er ganske rigtig, meget populær, i England. Det har den været  siden fremkomsten af ​​Coffey still i 1832,. Coffey still gjorde det muligt at fremstille kvalitetsgin som var usødet og blev så en “tør” gin. Uanset hvor den er lavet i verden, så kendetegner “London Dry at den er tung på enebærrene

Her kan vi bla. Anbefale den lækre Sabatini London Dry Gin eller Wint & Lila London Dry Gin

Botanicals

Gin får sine grantræsagtige, græsklædte, frugtagtige og krydret smag fra infusioner med frø, bær, urter og rødder, som enten er gennemtrængt i spiritussen før destillation eller filtreret gennem dampen under destillation. Enebær er den mest almindelige og er den eneste ”lovkrævede” botanical som skal være i, før man kan kalde det en gin. Andre almindelige botanicals inkluderer koriander, citrusskaller, orris og angelicarod, kanel og dets fætter cassia, kardemomme, ingefær, muskatnød og mandler.

Fixative

Mens smage, som citrus muligvis skiller sig ud, når man smager en gin, kaldes de vigtigste botanicals fixative, som strukturelt binder ginens smag og skaber spiritussens forskellige krop og karakter. Eksempler inkluderer Paradiskorn, cubeb pepper, orris rod og angelica rod.

Genever

Genever er den hollandske forløber for gin (oversat “enebær”) og dateres tilbage til det 13. århundrede, hvilket gør det omkring 500 år ældre end den britiske gin, som vi kender i dag. Genever er ikke defineret af dens botanicals selvom gin f.eks er. Selvom enebær er til stede i den. Ligesom moderne gins bruger Genever en ikke-neutral base såsom malt – normalt forstærket med byg, rug, hvede eller majs – hvilket tilføjer et ekstra lag af smag til de infunderede botanicals.

Barrel-Aged Gin

Tøndelagret gin. Ja, du får måske et chok første gang du hælder en gin op, som er fadlagret og finder ud af, at den faktisk kan være mørkere end din whiskey. Farven kan være foruroligende, men det er bare farven fra de søde egetræsfade. Barrel-Aged gin er en ny opfindelse. Det har faktisk eksisteret siden 1700-tallet, da gin som regel blev eksporteret verden rundt i tønder.

Hernös Juniper Cask Gin eller Barr Hills Old Tom er GINtastiske bud på fadlagret gins.

Kinin

I det gamle Britisk Indien troede de britiske soldater at kininen – en bitter ekstraktion fra cinchona barken –  at kunne behandle og forhindre malaria. “Desværre” var kininen alt for bitter at indtage rent. Soldaterne fandt ud af, at hvis man blandede det med gin, vand og sukker så kunne det let glides ned.  Senere fandt man ud af, at tage ginen ud og kun blande kininen med vand og sukker. Det er blevet til den tonic vi kender i dag.

Det tætteste du kommer på den “originale” tonic er fra producenten Bermondsey, som ikke afbleger deres tonic vand og derfor fremstår den gullig.

Gin Craze

Da Genever allerførst gang blev introduceret i England fra Hollænderen William of Orange, gik borgerne i London helt amok (det tror jeg også, at jeg ville, hvis jeg  ikke havde drukket andet end vin og mjød i århundreder). Fordi enhver kunne producere Genever helt uden importafgift, dukkede alle slags snuskede producenter op, tilsmagte deres gin med terpentin og oversvømmede fuldstændig ginmarkedet med gins som var tårnhøje i alkoholprocenter og smagte af nærmest ren spiritus. Tilstrømningen af ​​gin til London udløste det berømte Gin Craze, der varede i årtier.

Bathtube Gin

Under forbundstiden i USA var gin faktisk en af de foretrukne drikke, og grundet efterspørgslen blev mange variationer blev derfor skabt. Ligesom Old Tom, reddede Bathtub Gin gindrikkere fra en uhæderlig sprøjt , da det blev lavet med nok sukker til at drukne hårde den smag af acetone. Ved at blande det med andre botanicals, såsom enebær og lade blandingen lagre i et karbad i flere timer eller endda dage, blev gin mere drikkeligt.